Home » Marketing en Communicatie » De ideale basisschoolwebsite

De ideale basisschoolwebsite

School websites.jpgOnlangs ben ik gevraagd om mee te denken over een nieuwe website voor de basisschool van mijn kinderen. Een vraag waarover ik niet lang hoefde na te denken. Want hoewel alle praktische informatie er wel op te vinden is, laat het verder nogal wat te wensen over.

En onze school is niet de enige. Want nader onderzoek naar andere schoolwebsites laat helaas niet veel beter zien. De meeste schoolwebsites zijn nogal statisch, niet altijd up to date en er is weinig interactie. Eigenlijk best raar, want internet is voor veel kinderen een onderdeel van hun leven geworden en ook van hun ouders; die zich bovendien ook nog eens in de doelgroep bevinden die het meest gebruik maakt van internet en nieuwe media (leeftijdsgroep tussen de 20 en 40 jaar). Hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar de ideale basisschoolwebsite en de schoolwebsite in een nieuw jasje te steken.

En daar zit je dan met een aantal ouders aan een kopje koffie. Want, hoe maak je nu een goede eigentijdse schoolwebsite. Gelukkig had ik al wat voorwerk gedaan en was al googelend bij Feeny.nl terecht gekomen. Daar vond ik precies de informatie waar ik naar zocht. Want bij het maken van een goede website is één van de belangrijkste vragen altijd: Wat zoekt de doelgroep op jou website? In ons geval: wat vinden ouders dat er op een goede basisschoolwebsite moet staan. In de onderstaande infographic van Feeny.nl zie je de resultaten uit hun onderzoek.

infographic-basisschool-website (1)

Conclusie: Een goede eigentijdse basisschoolwebsite:

 • Biedt uitgebreide informatie voor (nieuwe) ouders
 • Levert actuele informatie
 • Maakt het mogelijk om ook via andere manieren de informatie te ontvangen
 • Gebruikt social media

Al surfend over het net kwam ik ook nog een paar andere bruikbare aandachtspuntjes tegen:

 • Kies voor dynamiek en afwisseling. Dit zorgt ervoor dat de site met meer regelmaat wordt bezocht.
 • Plaats lange, taaie informatie zoals huisregels e.d. in een apart down te loaden document. Houd de tekst kort, overzichtelijk en aansprekend.
 • Plaats ook informatie over recente onderwerpen zoals (digitaal) pesten, het gebruik van Ipads, de visie over nieuwe media, seksuele voorlichting, kunst en cultuur, sport en hoe de school omgaat met kinderen die bijv. dyslectisch of hoog begaafd zijn.
 • Schrijf alle vragen met korte antwoorden in een soort van ABC achtige pagina. Dit is overzichtelijk, leest makkelijk en volstaat met korte antwoorden.
 • Geef je site smoel. Profileer jezelf t.o.v. andere scholen. Kies voor frisse, vrolijke kleuren, foto’s en filmpjes.
 • Geef de site een persoonlijk tintje, zodat nieuwe ouders al een bepaald gevoel of beeld krijgen bij de school. Bijvoorbeeld door de juffen/meesters zich persoonlijk voor te laten stellen. Kies hierbij niet voor statische pasfoto’s maar voor leuke dynamische foto’s gemaakt door een professionele fotograaf.
 • Denk bij het integreren van social media ook eens aan een klassenblog. Heel geschikt om ouders meer te betrekken bij de dagelijkse activiteiten en voor kinderen leuk om hun taalvaardigheid in praktijk te brengen.
 • Omdat het belangrijk is om ook door nieuwe ouders gevonden te worden op google, is het gebruik van goede trefwoorden op de homepage belangrijk. Gebruik hiervoor trefwoorden die de school onderscheidt t.o.v. andere scholen. Trefwoorden die jullie school uniek maakt en bijzonder. Zo weten ouders dat ze een goede keuze maken of een goede keuze gemaakt hebben.
 • Zorg dat de contactgegevens van de school op de homepage staan, zodat ouders niet de hele site hoeven door te zoeken wanneer ze hun kind willen ziek melden.
 • Denk aan privacy regels. Sommige ouders willen niet dat foto’s van hun kind online komen te staan. Zorg dat je voor ieder kind toestemming vraagt. Eénmalig bij de inschrijving of jaarlijks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>